Tehnike slikanja na svilo



Znanih je mnogo tehnik takega slikanja in barvanja - od zahtevnejših, pri katerih je potrebna umetnikova roka oziroma precej znanja, do preprostih, ki jih zmore vsakdo, naklonjen prelivanju barv in čudoviti mehkobi svile.

Konturna tehnika

Motiv, ki smo ga izbrali, lahko prenesemo na svileno tkanino s flomastrom Fantom. Nato prevlečemo skicirane črte s konturo. preden začnemo risati, poskusimo na brisači, kakšno sled pusti kontura. Za večino vzorcev mora biti črta konture sklenjena. Pri prekinjeni črti barva prodre skozi in se razlije v obliki pahljače. Ker ne želimo, da naš izdelek zgleda površno se poskušamo temu izogniti in popraviti napake v črti še pred barvanjem.

Barve nanašamo s čopičem, ki mora biti ravno prav moker, da nam barva ne kaplja z njega. S konico čopiča vlečemo po tkanini 2 mm stran od konturne črte, kajti barva se bo sama razlila do roba. Pri uporabi brezbarvne konture moramo paziti, da ne barvamo po njej, ker bi se kontura raztopila. Ko smo izdelek pobarvali, ga pustimo napetega na okvirju dokler se popolnoma ne posuši (24 ur).

Tehnika prelivanja

To tehniko zelo redko uporabljamo samostojno, ker je dolgočasna in neizrazita. Običajno jo uporabljamo v kombinaciji s konturo ali soljo. Bistvo tehnike je prelivanje barv brez ostrih mej in suhih robov. Mokro na suho in mokro na mokro.



Tehnika prelivanja in kombinacija s konturo

Tehnika s soljo

Tudi te tehnike samostojno ne uporablajmo pogosto. S soljo, ki jo raztresemo po mokri barvi, dosežemo posebne učinke, sa ima sol lastnost, da vleče nase vlago in s tem tudi barvo. Zrnca soli posrkajo iz okolice ustrezno količino barve, odvisno od tega kako mokra je barve oz. kolikšna je koncentracija vode v barvi. Ko je naš učinek soli dosegel stopnjo, ki smo jo želeli, izdelek obrnemo, da zrnca soli odpadejona razgrnjen časopis. Sol, ki smo jo stresli na papir, pustimo, da se posuši, jo spravimo nazaj v posodo in je še vedno uporabna.

Izdelek je kombinacija dveh tehnik: prelivanja in s soljo

Tehnika crash

Pri tej tehniki igra veliko vlogo naključje. Čas sušenja izdelkov je daljši, ker uporabljamo veliko barve in vode.Z vodo zmočimo svileno ruto in dobro ožeto razporedimo na polivinilu. Na nekaterih mestih potegnemo svilo navzgor in jo zavijemo v spirale oziroma rozete. Pri tem pazimo, da bo cela ruta zvita enakomerno. Izberemo največ 5 različnih barvnih tonov, da se učinek ne izgubi. S potegi debelejšega čopiča začnemo nanašati barve, ne da bi premikali gobi. Barva steče v vse vdolbine. Ruto pustimo v nespremenjenem položaju in počakamo, da se posuši.

Tehnika sončnih žarkov

Mokro svilo zložimo na folijo kot je prikazano na fofografiji. Barve nanašamo iz enega kota kot sončne žarke. Utrjujemo približno 4 minute.

Progasti vzorec

Tehnika je najprimernejša za šale, trakove, zavese,.. Uporablajmo največ troje barv. Mokro svilo položimo na podlago v podolžnih gubah. Če je kos predolg, ga prepognemo na polovico. Barve nanašamo po dolžini. Svilo je treba stiskati ob podlago, da se dobro vpije in da je prelivanje barv lepše.

Prepogibanje

S to preprosto tehniko razmnožimo oblike, kot so srčki, pike, metuljčki, črke... Suho svilo polikamo, prepognemo na želeno število kvadratov in jo čim manj zmečkano pomočimo v kis. Namesto ožemanja osušimo odvečno mokroto z brisačo iz frotirja. Barve nanašamo s kapalko v željenem vzorcu in pazimo, da se svila ne premakne. Nanesemo je več, da lahko pronica skozi vse plasti. Barvati začnamo iz sredine. Svilo pritiskamo na podlago, da čim bolj vpije barve.Pri tanki svili Ponge 05 pride skozi vse plasti že po prvem nanosu, pri debelejši, pa moramo cel kos previdno obrniti in postopek ponoviti.

Plisiranje

Tudi ta tehnika je primerna predvsem za daljše kose. Mokro svilo prepognemo na polovico in jo močno zvijamo - kot vrv. Najbolje je, da nam pri tem kdo pomaga. Na močno zvito svilo nanašamo različne barve. Previdno jo obrnemo in ponovimo barvanje. Pobarvani kos položimo v posodo in utrjujemo. Posušimo neodvito nad radiatorjem in likamo.

Naprej, Nazaj

[nazaj na začetno stran]